Wij grijpen in

#wijgrijpenin is een campagne van Sensoa

Ben je getuige van ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie of een aanranding? Het kan een groot verschil maken als je reageert op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wees alert en kijk of er iets is dat je kan doen om te helpen. Weet je niet goed hoe je moet ingrijpen? Er zijn verschillende dingen die je kan proberen. Geef het daarom niet op. Als je eerste poging niet werkt, probeer dan gerust op een andere manier te reageren. Je eigen veiligheid staat steeds voorop: grijp enkel in op een manier die goed voelt en bij de situatie past.

Anderen betrekken

Betrek een vriend(in) of spreek een omstander aan. Spreek af dat één van jullie de persoon zal afleiden terwijl de andere hulp gaat zoeken. Eventueel kan je ook de hulp inroepen van een barmedewerker, een steward, …

Afleiden

Je kan ook subtieler te werk gaan en voor afleiding zorgen om het gedrag te doen stoppen. Soms is het voldoende om gewoon in de buurt te gaan staan van de persoon die wordt lastiggevallen. Helpt dit niet, dan kan je de persoon die wordt lastiggevallen aanspreken. Vraag bv. de weg naar het toilet of informeer hoe laat het is. Of zorg ‘per ongeluk’ voor commotie door je drankje te morsen of iets te laten vallen.

Afzonderen

Haal de persoon die het gedrag ondergaat weg uit de situatie. Dit kan door jezelf fysiek tussen hen in te zetten of door één van de betrokken personen (eventueel met een smoesje) mee te nemen naar een andere plaats, bv. de dansvloer, het toilet of in de buurt van een groepje mensen.

Aanspreken

Spreek de betrokken personen rechtstreeks aan. Vraag aan de persoon die het gedrag ondergaat of alles oké is. Als je voelt dat het kan, spreek dan ook de persoon die het gedrag stelt aan. Dingen die je zou kunnen zeggen, zijn:

  • "Alles oke hier?
  • "Valt die persoon je lastig?"
  • "Wat je doet is ongepast"
  • "Wat doe je nu?"
  • "Laat hem/haar met rust"
  • "Hij/zij vindt wat je doet duidelijk niet leuk, stop daar mee"

Hou het kort en bondig. Ga geen uitgebreide discussie aan. Focus op je doel: er voor zorgen dat het gedrag stopt en de persoon veilig is.

Aanwezig blijven

Het is niet de bedoeling dat je jezelf door deze tussenkomsten in gevaar brengt. Als je op het moment zelf niet echt iets kan doen of je voelt je niet goed op je gemak, kan je altijd in de buurt blijven en nadien een steun zijn voor de persoon die wordt lastiggevallen. Spreek de persoon nadien aan en vraag hoe het gaat, zeg dat je het vervelend vond dat dit hem of haar is overkomen, vraag of je iets voor de persoon kan doen. Geef aan dat je mee hulp kan zoeken of aangifte doen als de persoon dat wil.